house16  |  Hoe werkt het?Wat kost het?  |  Te koop  |  Verkocht  |  Reviews  |  Inloggen  

Hoe maakt u uw woning klaar voor de verkoop?


De eerste indruk maakt u geen tweede keer

Het is bijna zover: uw huis gaat in de verkoop. Er moeten nog een paar dingen geregeld worden voordat uw huis daadwerkelijk op funda staat. Die voorbereiding is belangrijk, u wilt tenslotte een goede eerste indruk maken bij een potentiële koper, zowel online als tijdens een eerste bezichtiging. Gebruik de checklist zodat u op alles bent voorbereid.

Hoomly wil graag het dossier van uw huis compleet hebben. Niet alleen voor de eigen administratie, maar ook om naar een potentiële koper te kunnen sturen die meer informatie over de woning wil. Hoomly zal aangeven welke documenten er nodig zijn, maar u kunt in ieder geval uitgaan van de lijst van zaken, vragenlijst en het energielabel.

 

1. De lijst van zaken

Hoomly stuurt u een blanco lijst van zaken toe. Hierop geeft u aan wat meegaat met de verhuizing (bijvoorbeeld de verlichting), wat achterblijft (bijvoorbeeld de stellingkasten in de schuur) en wat kan worden overgenomen (bijvoorbeeld de tuinmeubels). Voor de meubels die kunnen worden overgenomen, bedenkt u een prijs. 

 

2. De vragenlijst

Deel A - U ontvangt een blanco vragenlijst van de Hoomly. Deze bestaat uit deel A en deel B. Deel A gaat in op uw persoonlijke situatie. U noteert onder andere of u getrouwd bent, wanneer u eigenaar van de woning bent geworden en hoe hoog de restschuld nog is. Vanwege de persoonlijke informatie wordt dit deel niet gedeeld met een potentiële koper.

Deel B - Dit wordt wel gedeeld met potentiële kopers en gaat in op de eigenschappen van het huis. Wanneer is er voor het laatst geschilderd, zijn alle sleutels nog aanwezig, lopen de afvoeren goed door en is er een cv-installatie? Als verkoper hebt u een zogenaamde mededelingsplicht, geef daarom naar alle eerlijkheid door wat u van het huis weet. Dit houdt in dat u alle informatie die u bekend is over het huis, moet delen met de koper.

 

3. Het energielabel

Tegenwoordig is het verplicht om uw huis te verkopen met een energielabel. Dit is een indicatie van de energiezuinigheid van een gebouw en wordt onderverdeeld in klassen A (energiezuinig) tot G (niet energiezuinig). Begin 2015 heeft iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel ontvangen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u het definitieve label aanvragen door in te loggen met uw DigiD. Is uw woning verkocht en heeft u dit op de dag van de sleuteloverdracht nog niet geregeld? Dan kunt u een boete van € 170 verwachten.

 

4. Overige documenten

Naast bovenstaande documenten wil Hoomly ook graag een kopie van uw legitimatie ontvangen en het eigendomsbewijs van het huis (dat heeft u gekregen toen u het huis kocht). Ook is het verstandig om een aanslagbiljet van de gemeentelijke belastingen toe te sturen, dit geeft een potentiële koper inzicht in de kosten die hij kan verwachten. U kunt eventueel ook garantieboekjes/handleidingen van (keuken)apparatuur verzamelen voor de toekomstige bewoners.

 

5. De NEN2580 meting

Om er zeker van te zijn dat alle woningen op dezelfde manier gemeten worden, worden de NEN2580 meetinstructies gehanteerd. Hierin staat onder andere welke ruimtes meegerekend mogen worden tot de gebruiksoppervlakte en welke niet. Doordat alle makelaars die bij een brancheorganisatie zijn aangesloten zich aan deze instructies moeten houden, kunnen woningen beter met elkaar vergeleken worden en heeft een koper meer zekerheid over de grootte van het huis.

 

6. Foto’s en een video van uw huis

In veel gevallen worden de foto’s en eventueel video door een professionele fotograaf gemaakt. Dit besteedt Hoomly uit. Goed beeldmateriaal speelt een belangrijke rol op funda. U wilt woningzoekers een goede eerste indruk geven en ze enthousiasmeren om een bezichtiging in te plannen. Dat wil overigens niet zeggen dat u een ruimte er mooier moet laten uitzien dan die in werkelijkheid is. Een kleine (slaap)kamer met een overdreven groothoeklens fotograferen zal in het echt alleen maar tegenvallen. Een fotograaf zal met de juiste apparatuur uw huis in ieder geval op een mooie en aantrekkelijke manier in beeld kunnen brengen.

Tip!: Steeds vaker worden er ook 360˚-foto’s en video’s van een woning geplaatst bij de advertentie op funda. Op deze manier kunnen mensen zich nóg beter inleven in de ruimte. Vraag bij Hoomly naar de mogelijkheden.

 

7. Opruimen voor de verkoop

Voordat er foto’s gemaakt gaan worden en de eerste kijkers over de vloer komen, is het verstandig om uw woning een flinke opruim- en schoonmaakbeurt te geven. Daarmee zeggen we niet dat u een rommelig of vies huis hebt; voor de foto’s is het verstandig om voor zo min mogelijk afleiding te zorgen. Op funda wilt u de mensen een zo goed mogelijk beeld van de ruimte van het huis geven. Een kapstok met veel jassen, volle vensterbanken en een koelkastdeur met boodschappenlijstjes is dan niet handig. Door het weghalen van zoveel mogelijk persoonlijke spullen, kan een kijker zich beter verplaatsen in de woning. Zo kan hij zich beter voorstellen hoe het zou zijn om in uw huis te wonen.

 

Onderstaande checklist kunt u gebruiken om uw huis helemaal klaar te maken voor de fotograaf:

Hal
Haal het merendeel van de jassen en schoenen uit het zicht.
Zorg dat de hal zo leeg mogelijk is. Haal sporttassen, de kinderwagen, post en boodschappentassen weg.

Toilet
Hang een nieuw handdoekje op.
Zorg dat de tegels en de wasbak schoon zijn.
Sluit het toiletdeksel.
Haal schoonmaakspullen weg.
Haal de verjaardagskalender weg.

Woonkamer
Berg zoveel mogelijk kleine spullen zoals tijdschriften, de afstandsbediening, asbak, reclamefolders enzovoort op.
Orden spullen in een open kast zoveel mogelijk en haal persoonlijke foto’s weg.
Zorg dat er niet te veel spullen op de vensterbanken staan. Haal eventueel een aantal planten, fotolijstjes en kaarsen uit het zicht.
Berg speelgoed op.

Keuken
Zorg voor een zo leeg mogelijk aanrecht. Berg afwasmiddel, afwasborstel, schoonmaakdoekjes en snijplanken op.
Hang een schone handdoek en theedoek op.
Maak de keukendeurtjes en apparatuur schoon.
Verwijder boodschappenlijstjes, magneten en andere persoonlijke items.

Slaapkamer en kantoor
Maak de bedden netjes op.
Verwijder de spullen van de nachtkastjes.
Berg alle kleding, schoenen en overige persoonlijke spullen op.
Maak prikborden leeg en verwijder kalenders.

Badkamer
Haal zoveel mogelijk spullen weg: tandenborstels, tandpasta, shampooflessen et cetera.
Liggen de handdoeken in het zicht? Vouw ze netjes op.
Sluit het toiletdeksel.
Zorg eventueel voor een fris nieuw douchegordijn.
Zorg dat de spiegel, tegels, voegen en wasbak schoon zijn.
Haal de douchemat weg en berg het wasgoed op.

Zolder
De zolder is de perfecte plek om spullen op te bergen, maar haal zoveel mogelijk uit het zicht en berg het op in kasten.
Zorg dat eventuele was is opgeborgen, waslijnen uit het zicht zijn en droogrekken en de strijkplank zijn ingeklapt.

De buitenkant
Haal het onkruid weg.
Zet de vuilcontainers uit het zicht.
Maak de ramen schoon.
Zorg dat de voordeur er netjes uitziet. Niet alleen voor de foto’s, maar ook voor een kijker. Het is het eerste wat iemand ziet en je wilt een goede eerste indruk maken. Zet deze eventueel opnieuw in de verf.
Leg met mooi weer de tuinkussens buiten.
Ruim de wasmolen en/of waslijnen op.
Zet de fietsen/scooter in de schuur of uit het zicht.
Zorg bij een balkon voor een schone vloer en kleed het eventueel aan met wat vrolijke bloemen of planten.

Overig
Stofzuig en dweil uw huis van tevoren.
Zorg dat de ramen schoon zijn.
Open alle gordijnen voor zoveel mogelijk daglicht.
Heeft u huisdieren? Zorg dat hun spullen niet te veel in het zicht staan.
Deze checklist kunt u ook aanhouden om uw woning klaar te maken voor een bezichtiging.