Vragenformulier bij de koop van een woning

Zodra u overeenstemming heeft bereikt over de aankoop van de woning, wordt dit vastgelegd in een koopovereenkomst waarin uw persoonlijke gegevens en uw afspraken worden opgenomen. 

 

Om de overeenkomst te kunnen opstellen vragen wij u de gegevens in te vullen en documenten up te loaden. Zodra wij alle gegevens compleet hebben stellen wij de concept koopovereenkomst voor u op. 

 

Graag ontvangen wij van u de volgende documenten

 - Kopie Identiteitsbewijs

Let op! Voorkom identiteitsfraude en maak uw BSN nummer en Pasfoto onleesbaar met een zwarte pen.

ID goed fout

Uitleg clausules

Voorbehoud van financiering

Een financieringsclausule geeft je als koper het recht de koop te ontbinden als je met het oog op betaling van de koopprijs geen hypotheek kan verkrijgen. Dit kan niet zomaar, je krijgt als koper een zogenaamde inspanningsverplichting: je moet inspanning verrichten om een financiering te verkrijgen. Je zou ten minste drie afwijzingsbrieven van gerenommeerde geldverstrekkers moeten hebben. De verkoper kan bij ontbinding vanwege het niet verkrijgen van de financiering geen schadevergoeding eisen.

Vaak wordt er bij het voorbehoud van financiering een termijn afgesproken tussen de zes tot acht weken. In deze periode krijgt de koper de tijd om zekerheid te krijgen over de hypotheek. In overleg met de verkoper kan deze periode verlengd worden wanneer dit nodig is, maar de verkoper is niet verplicht om hiermee akkoord te gaan.

 

Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je van plan bent een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie, dan kun je als ontbindende voorwaarde laten opnemen dat de koop niet doorgaat als je geen hypotheek met NHG kunt afsluiten. Om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek mag de maximale koopsom niet hoger zijn dan € 325.000 (in 2021).

Voorbehoud van woonvergunning
In sommige gemeenten is het noodzakelijk dat je als koper in het bezit bent van een woonvergunning. Het opnemen van deze voorwaarde zorgt ervoor dat als na ondertekening van het voorlopige koopcontract blijkt dat je als koper geen woonvergunning krijgt, het koopcontract wordt ontbonden.

 

Voorbehoud bouwkundige keuring

Zeker bij een oudere woning is het zeer aan te raden om een voorbehoud bouwkundige keuring te laten opnemen als ontbindende voorwaarde. Je laat de woning dan inspecteren op (verborgen) verbreken. Van te voren bepaal je op basis van welke bevindingen je af kunt zien van de koop, bijvoorbeeld bij een slechte fundering. Je kunt ook afspreken dat als blijkt dat er voor meer dan een bepaald bedrag (bijvoorbeeld € 10.000) aan maatregelen genomen moet worden, je van de koop afziet.

 

Voorbehoud van verkoop eigen woning

Wil je een huis kopen, maar heb je je eigen woning nog niet verkocht? Dan is het verstandig om een voorbehoud van verkoop eigen woning te laten opnemen in het koopcontract. Mocht het dan niet lukken om je woning voor een bepaalde datum te verkopen, dan kun je nog onder de koop van de nieuwe woning uit.

Houd er wel rekening mee dat de verkopende partij niet altijd akkoord gaat met zo'n voorwaarde, omdat het voor hen ook een risico met zich mee brengt.

 

Heeft u vragen?

Neem gerust contact op met ons kantoor: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met onze makelaar rechtstreeks (06) 812 034 84
Het kan voorkomen dat wij na aanleiding van het ingevulde vragenformulier nog vragen hebben. In dat geval zullen wij contact met u opnemen.

Heeft u het voorbehoud van financiering opgenomen in de overeenkomst? Vermeld dan voor welk bedrag u het voorbehoud neemt.
Door de koopakte in te schrijven bent u als koper wettelijk beschermd tegen een aantal risicovolle situaties, die kunnen plaatsvinden tussen het moment van het tekenen van de ‘voorlopige’ koopovereenkomst en het moment van ondertekenen van de akte van levering bij de notaris. De koopakte inschrijven is niet verplicht, maar dus wel handig. En veilig. (Let op! De kosten hiervan bedragen +/- €200,- afhankelijk van het notariskantoor.)