login  Login  |  add user  Registreren  |  call answer (062) 896 41 47 

funda1

 

Zelf de waarde checken

Een waarde checken kunt u ook zelf doen. Het is altijd handig om eens op > Funda te kijken voor welke prijs de woningen in de buurt van uw woonhuis verkocht zijn. Hoewel de vraagprijs niet hetzelfde is als de woningwaarde, geeft dat toch een aardige indicatie. Wilt u meer informatie, dan kunt u de eerdere verkoopprijzen van woningen opvragen bij het Kadaster. Daarnaast kunt u online een waardebepaling aanvragen bij > Calcasa, een onafhankelijke organisatie die voor een klein bedrag de waarde van uw huis vaststelt. 

 

Woningwaarde indicatie

Voor het bepalen van de woningwaarde kunt u gebruik maken van de gratis woningwaarde check van Funda. Meestawaardebepalingl ligt de vraagprijs van een huis iets hoger dan de WOZ-waarde. Om een goede verkoopwaarde te bepalen, is het dus van essentieel belang om de waarde van een woning te weten. Gratis waardebepaling Funda

De belangrijkste factor voor de waardebepaling is de ligging van het huis. Ligt het in een mooie wijk, is er een park in de buurt of kijk je uit op een flatgebouw? Staat het aan een doorgaande weg of aan een zandpad en wat staat er eigenlijk in het bestemmingsplan? Het is allemaal van invloed op de waarde. Daarnaast is het gebied waarin een huis staat belangrijk: huizen in een vergrijzende of krimpregio zijn minder waard dan vergelijkbare panden in een bruisende stad. Ook zijn huizen in grote steden vaak duurder omdat er sprake is van een ‘liefhebberswaarde’: de waarde gaat omhoog omdat er veel potentiële kopers zijn die het huis toch wel willen hebben.

Staat van het huis

Niet alleen de ligging is belangrijk. Ook de staat van het huis is van belang. Is er veel achterstallig onderhoud in het pand, zit er een goede keuken in, moeten op korte termijn de kozijnen vervangen worden? Ook het functioneren van de Vereniging van Eigenaren kan van invloed zijn op de waarde van het huis, net als de duurzaamheid: hoe lager de energiekosten, hoe hoger de waarde.

Vergelijkbare woningen

Al die factoren bij elkaar bepalen met elkaar de waarde van de woning. Helaas bestaat er geen standaard waardesjabloon dat je over een huis kunt leggen. Kijk altijd goed naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en check alle mogelijke (juridische) bronnen die iets over de waarde kunnen vertellen.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is een indicatie wat een huis waard is, vastgesteld door de gemeente op basis van de ligging en oppervlaktegegevens van een huis. Aan de hand daarvan kan de gemeente uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen.

De WOZ-waarde van een huis kun je gemakkelijk opvragen , maar geeft een niet heel betrouwbaar beeld van hoeveel een woning precies waard is. Sterker nog: er kan een groot verschil tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde zitten. Dat komt omdat de gemeente elk jaar de WOZ- waarde berekent en de waarde een jaar ‘achterloopt’. Daarbij wordt er geen rekening gehouden met bijvoorbeeld een nieuwe keuken of bad-kamer. WOZ waarde opvragen