Je huis verkopen met vaste
lage makelaarskosten?

 vanaf 495,-

  • Geen verborgen kosten achteraf
  • Volledige begeleiding tot aan de notaris

 

Hoe werkt het eigenlijk?

Text Here

Wat kost een makelaar?

Veel huiseigenaren willen weten of de kosten die ze aan hun makelaar betalen redelijk zijn en of makelaars niet overbetaald worden voor hun diensten. "Mijn huis was binnen een paar weken boven de vraagprijs verkocht en de makelaar hoefde er nauwelijks zijn best voor te doen. Waarom moet ik hem daarvoor zoveel betalen?" Hoomly makelaardij biedt de oplossing en rekent af met hoge makelaarskosten.

 

Meehelpen bij de verkoop

Door mee te helpen bij de verkoop kun je een flink bedrag aan makelaarskosten besparen. Zo doe je zelf de bezichtigingen en laat je de rest van het verkoopproces over aan Hoomly makelaardij


Vaste lage makelaarskosten

Hoomly rekent geen percentage van de verkoopprijs maar vaste lage makelaarskosten. In de onderstaande tabel lees je in een oogopslag het bedrag dat je kunt besparen door je huis samen met Hoomly te verkopen.

Verkoopwaarde Reguliere makelaar Kosten Hoomly Besparing
€ 250.000 € 4.537,- € 450,- € 4.087,-
€ 350.000 € 6.352,- € 450,- € 5.902,-
€ 450.000 € 8.167,- € 450,- € 7.717,-
€ 550.000 € 9.982,- € 450,- € 9.532,-
€ 700.000 € 12.705,- € 450,- € 12.255,-

Een huis verkopen met of zonder makelaar
Op de huidige woningmarkt is er veel vraag en weinig aanbod. Dat lijkt een uitgelezen kans om nu je huis te verkopen. Maar waar begin je? En waar moet je als verkoper op letten? Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Zorg voor een goede voorbereiding
Ga je je huis verkopen, dan moet je zelf een hoop regelen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alle praktische zaken af te handelen. Zo is het verstandig om zoveel mogelijke relevante informatie en documenten van je woning in een verkoopdossier te verzamelen. De volgende stukken zijn relevant voor potentiële kopers en/of bij de notaris:

  • Akte van levering (bewijs van eigendom woning)
  • Ingevulde lijst van zaken
  • Vragenlijst bij de verkoop van een woning
  • Garantiebewijzen en contractstukken
  • Een geldig energielabel voor de woning
  • De meest recente WOZ-beschikking en gemeentelijke aanslagen (watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing)
  • Bij scheiding: akte van verdeling
  • Bij overlijden: akte van erfrecht

Bepaal de vraagprijs

Je bent klaar voor de verkoop van je woning, maar voor welk bedrag zet jij je woning te koop? Het vaststellen van de vraagprijs is onder meer afhankelijk van de woon- en perceeloppervlakte van je woning. Ook de staat van onderhoud en de regio/buurt waarin je woning staat is belangrijk.

Wil je precies weten hoeveel de huizen in jouw buurt gekost hebben? Vraag dan de aankoopprijzen op. Het Kadaster registreert verkoopgegevens van alle woningen in Nederland. Je kunt de aankoopprijs van willekeurige woningen voor een klein bedrag opvragen via de website van het Kadaster of gratis bij https://www.checkdithuis.nl/ 

Maar wat je huis, volgens diverse berekeningen, waard zou moeten zijn is soms veel minder belangrijk dan wat je er nu daadwerkelijk voor kunt krijgen. Als je echt wilt verkopen, richt je dan vooral op de huidige concurrentie oftewel de andere woningen die in de omgeving ook te koop staan. Waarmee weet jij je te onderscheiden?

Meer informatie over het bepalen van de vraagprijs.

Maak je huis verkoopklaar

Ga je je huis verkopen? Dan wil je natuurlijk een goede eerste indruk maken. Een gedegen voorbereiding is dan het halve werk. Loop kamer voor kamer door de woning en kijk wat voor kleine gebreken je tegenkomt. Denk aan lekkende kranen, afgebladderde stukken behang of loszittende deurkrukken. Dat zijn gebreken die je vrij snel zelf kunt repareren, maar waardoor je woning er meteen een stuk beter uitziet.

Het lijkt een open deur, maar vergeet vooral ook niet om je huis goed op te ruimen. Kijk kritisch naar je spullen en bepaal wat wel of niet noodzakelijk is. Zo kun je tekeningen, foto's en kaartjes het beste weghalen. Die vind jij misschien heel gezellig, maar een potentiele koper ziet het waarschijnlijk als rommelig. Als je alles netjes hebt opgeruimd, ziet je huis er meteen ook een stuk ruimer uit. 

 

Promoot je huis
De promotie van je woning is belangrijk. Je wilt immers dat je huis onder de aandacht komt van zoveel mogelijk kopers op de woningmarkt. Om je woning zo goed mogelijk te presenteren zijn bepaalde onderdelen onmisbaar:

 

Professionele foto's (laten) maken
Goede en aantrekkelijke foto’s geven een positieve eerste indruk van je woning. Ze zijn het belangrijkste onderdeel van de presentatie van je woning. Wil je zeker weten dat je huis goed tot zijn recht komt? Schakel dan een professionele fotograaf in. Hoomly ka je daarbij helpen.  

 

Schrijf een pakkende verkooptekst
Naast je foto's heb je ook een pakkende verkooptekst nodig om met je woning de aandacht te trekken. De beschrijving hoeft niet heel lang of uitgebreid te zijn, maar het is wel van belang om de belangrijkste (onderscheidende) kenmerken van je woning op een rij te zetten. Het voordeel aan zelf je verkooptekst schrijven is dat jij als geen ander weet, wat jouw huis zo fijn maakt. 

 

Kies je promotiemiddelen
Om je huis onder de aandacht te brengen is het belangrijk om te bepalen welke promotiemiddelen je wilt inzetten. Kies je voor online? Of wil je het liefst gewoon in de buurt adverteren? Of allebei?  Afhankelijk van je mogelijkheden heb je een aantal opties:

Rondom huis en omgeving: plaats promotiemiddelen aan, op, in, om en nabij je woning. Denk hierbij aan tuinborden en raamposters.
Je persoonlijke netwerk: laat aan familie, vrienden, buren en collega’s weten dat je je huis te koop zet. Hierbij kun je ook gebruikmaken van social media. 
Online promotie: het grootste deel van de kopers begint hun zoektocht naar een woning op internet. Het is dus verstandig om je woning op verschillende plaatsen aan te bieden. Je kunt er ook voor kiezen om een hele website over je woning te maken, deze kun je vervolgens promoten op social media.
Let op: alleen makelaars mogen een advertentie plaatsen op Funda. Wil je je woning graag op Funda hebben, dan kun je hiervoor bijvoorbeeld een internetmakelaar zoals Hoomly inschakelen. 
Tip! Gebruik onze model koopovereenkomst
Ben je eruit met de koper? Dan kunnen jullie het koopcontract door Hoomly laten opstellen.
 

Bezichtigingen houden
Als je je huis gaat verkopen, dan doe je bij Hoomly makelaardij zelf de bezichtigingen. En dat heeft zo zijn voordelen. Je weet zelf ten slotte het beste wat de unieke kenmerken van jouw huis zijn. Daarnaast ben je voor de bezichtigingen niet aan kantoortijden gebonden en kun je uitgebreid de tijd nemen om kijkers rond te leiden. 

Bij een bezichtiging wil je dat potentiële kopers zich het huis zo snel mogelijk toe-eigenen. Ze moeten niet het gevoel krijgen dat ze in jouw huis op bezoek zijn. Zorg er daarom voor dat je overbodige prulletjes weghaalt. Loop voor de bezichtigingen nog even het huis door om de boel recht te trekken en de laatste rommeltjes op te ruimen.

Let op: als verkoper van de woning heb je een mededelingsplicht richting de koper. Deze houdt in dat de verkoper de koper moet informeren over eigenschappen van de woning en het perceel die voor de koper van belang zijn om te weten, zoals gebreken die de verkoper kent en die niet direct zichtbaar zijn voor de koper. Onze "vragenlijst bij het verkopen van een woning" kan je daarbij helpen.

 

Onderhandelen 
Heb je een bod ontvangen op je huis? Dan kan het onderhandelen beginnen. Je kunt het bod accepteren, afwijzen, maar je kunt ook een tegenbod doen. Doe je een tegenbod, dan ben je in onderhandeling.

Onderdeel van de onderhandelingen kunnen ook de ontbindende voorwaarden zijn. Ontbindende voorwaarden geven de koper een kans om de koop te annuleren. Als je er in de onderhandelingen uit komt met de koper, dan worden de ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopovereenkomst.

Tip: bepaal van tevoren waar jij zelf in de onderhandelingen staat. Wat wil je het liefst? Wanneer wil je 'ja' tegen een voorstel kunnen zeggen? En wanneer 'nee'? De beste onderhandelaars zijn goed voorbereid, zodat ze met zelfvertrouwen het onderhandelingsproces in kunnen gaan. 

 

Het koopcontract opstellen & tekenen
Ben je het eens geworden met de koper over de prijs en de voorwaarden? Dan kan de koopovereenkomst opgesteld worden. Daarvoor kun je een model koopovereenkomst gebruiken. Dit is een standaard koopovereenkomst die veel makelaars ook gebruiken. Hoomly makelaardij legt alles voor je vast in een juridisch waterdichte koopovereenkomst.

 

De overdracht
In overleg met de kopers bepaal je de datum van overdracht bij de notaris. De notaris stelt een zogeheten leveringsakte op die door jou en de koper getekend moet worden. Op dat moment betaalt de koper de koopsom en de notaris zorgt voor de eventuele aflossing van de hypotheek. Tot slot overhandig je de sleutels aan de koper, die vanaf dat moment officieel eigenaar van de woning is.

 

Stappenplan zelf huis verkopen