Makelaarskosten

Een makelaar rekent in Nederland gemiddeld 1,2% excl. btw over de verkoopopbrengst van de woning.  Voor het verkopen van je huis ben je dus al snel € 6.000 kwijt. Dat zijn de gemiddelde makelaarskosten die je maakt voor de verkoop van je huis. Naast de kosten voor de verkoopmakelaar zijn er geen andere kosten. De notaris en overdrachtsbelasting worden immers betaald door de koper. Voor een aankoopmakelaar gelden weer andere tarieven.

Van opstart- tot intrekkingskosten

Bij de verkoop van een woning komt veel kijken, waaronder het bepalen van een goede verkoopstrategie, het promoten van je woning, geïnteresseerden rondleiden en het opstellen van een koopcontract. Een verkoopmakelaar kan je hierbij helpen. In dit artikel lees je meer over de kosten van een verkoopmakelaar en waar dat prijskaartje van afhangt.

Kosten verkoopmakelaar

Makelaarskosten zijn kosten die de makelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het verkopen van een huis. Hieronder vallen de courtage van een makelaar, opstartkosten, advertentiekosten en intrekkingskosten.

Gemiddelde kosten en courtage verkoopmakelaar

Het grootste deel van de kosten ben je kwijt aan de courtage van de makelaar: de beloning voor het werk van de makelaar. De meeste makelaarskantoren werken met een percentage over de uiteindelijke verkoopprijs, maar een vooraf afgesproken tarief komt ook voor.

Doorgaans rekenen verkoopmakelaars een courtage tussen de 1% en 2,5% van de verkoopprijs. Spreek je bijvoorbeeld een courtage af van 1,4% (inclusief btw) en verkoopt de makelaar je woning voor € 320.000? Dan betaal je dus € 4480. Dit bedrag betaal je op het moment van de sleuteloverdracht bij de notaris.

De hoogte van de courtage is afhankelijk van het gebied waar je woont, hoeveel concurrentie er is tussen de makelaarskantoren en hoe snel de makelaar jouw huis denkt te verkopen. Heeft de makelaar je een voorstel gedaan? Controleer of de genoemde courtage inclusief of exclusief 21% btw is. Dit kan namelijk per kantoor verschillen.

Gemiddelde courtage van NVM, VBO of Vastgoedpro makelaars

Prijsklasse  Courtage   In euro's
Tot 200.000   1,6%  € 3.200*
Tot 300.000  1,3%  € 3.900*
Tot 400.000  1,2%  € 4.800*
Tot 500.000  1,1%  € 5.500*
Tot 600.000  1,0%  € 6.000*

* excl BTW  

Tarieven van internetmakelaars

Naast een lokale makelaar is er ook de mogelijkheid om een ‘internetmakelaar’ in te schakelen. Bij een online makelaar doe je een aantal taken van het verkoopproces zelf, zoals het schrijven van een pakkende verkooptekst, het verzorgen van de bezichtigingen en in sommige gevallen het maken van foto’s voor Funda. Zo bespaar je flink op je makelaarskosten

Internetmakelaar   Kosten
Makelaarsland   € 995,-**
Zelfverkopen.nl   € 1.098,-**
Makelaar1   € 595,-**
Huysshop   € 795,-**
Mijnhuisverkoopikzelf  € 450,-**
Huisportaal.nl  € 995,-**

** incl. BTW

 

Overige makelaarskosten

Naast de courtage brengt een verkoopmakelaar nog een aantal andere kosten in rekening. Dit zijn de meest voorkomende:

Opstartkosten makelaar

Dit zijn kosten die de makelaar moet maken om jouw huis in de verkoop te zetten. Denk aan een fotoreportage, plattegronden, video, plaatsing op funda, maken van de brochure, plaatsing van het tekoopbord, et cetera.Kosten: bovenstaande werkzaamheden verschillen per makelaarskantoor – en zo ook de kosten. Reken op een bedrag tussen de € 350 en € 750. Je betaalt dit aan het begin van de opdracht.

Advertentiekosten

Wil je jouw woning gedurende de verkoop extra onder de aandacht brengen? Dan kun je ervoor kiezen om jouw woning op funda te promoten of in overleg met de makelaar in een lokale krant te plaatsen.Kosten: afhankelijk van de hoeveelheid en soort promotie, beginnend bij een paar tientjes. Je betaalt deze tijdens de verkoop, wanneer de advertentie is geplaatst.

Intrekkingskosten makelaar

Besluit je om de verkoop van je woning in te trekken? Dan kan een verkoopmakelaar intrekkingskosten rekenen. Dit is een financiële compensatie die je een verkoopmakelaar moet betalen als je jouw opdracht tot dienstverlening intrekt.
Werkt jouw makelaar niet met intrekkingskosten? In dat geval kun je zeggen dat de makelaar volgens het principe no cure, no pay werkt. Zolang het huis niet wordt verkocht hoef je niet voor de diensten van de makelaar te betalen. Houd er wel rekening mee dat dit alleen betrekking heeft op de courtage. Eventuele opstartkosten of advertentiekosten worden vaak wel direct in rekening gebracht.Kosten: doorgaans kun je rekenen op een vast bedrag variërend van € 250 tot € 750. Niet elk kantoor brengt deze in rekening, controleer goed de opdracht tot dienstverlening.

Bonuscourtage of prestatiebonus

Sommige makelaars hanteren een relatief laag courtagepercentage, maar stellen daartegenover dat ze een bonus ontvangen wanneer ze je woning boven de vooraf ingeschatte verkoopprijs verkopen. Een extra hoge verkoopprijs levert in dit geval zowel jou als de makelaar wat op. De makelaar zal zich hier dus extra voor inspannen, maar daarvoor betaal je mogelijk ook meer makelaarskosten.

Rekenvoorbeeld tarief makelaar

De makelaar verwacht jouw woning voor € 385.000 te kunnen verkopen. Jullie spreken een courtage af van 1% en een bonuscourtage van 10%. De woning wordt uiteindelijk voor € 405.000 verkocht. De totale courtage bedraagt in dit geval:
1% makelaarscourtage over € 405.000 € 4050
10% bonuscourtage over € 20.000 (€ 405.000 - € 385.000 ) € 2000
Totaal te betalen courtage € 6050

Ter vergelijking: zou de makelaar in dit voorbeeld geen bonuscourtage rekenen, maar alleen een (hogere) makelaarscourtage van 1,4%, dat betaal in je totaal (1,4% van € 405.000 =) € 5670. Maar misschien is de verkoopopbrengst ook lager. Bereken dus voor jezelf wat de verwachte kosten en opbrengsten zijn als je een bonuscourtage afspreekt.

Door makelaars met elkaar te vergelijken op kosten en diensten kunt u een flink bedrag besparen. Vraag nu gratis een offerte aan en ontvang direct een voorstel.

 

OFFERTE AANVRAGEN